تور قشم تابستان 1401
سفری به جزیره زیبای قشم
تور قشم سفری است به یادماندنی به یکی از زیباترین جزایر ایران با جاذبه هایی همچون غار خربس، جزایر ناز، برکه خلف قشم، جنگل حرا، دره ستارگان قشم، بازار قشم و دیگر جاذبه های آن که سفری سرشار از خاطرات زیبا و به یادماندنی را برای شما رقم خواهد زد.
1) کارت شناسایی
جزیره قشم
جزیره قشم که عنوان بزرگترین جزیره خلیج فارس را با خود یدک می کشد، می توان در یک کلام شگفت انگیز و بی نظیر توصیف کرد! این جزیره آنقدر جاذبه های طبیعی و فرهنگی بی نظیری را در خود جای داده که راحت می توان چندین روز را در قشم و با تور قشم سپری کنید و از زیبایی های چشم نواز آن لذت ببرید اما باز هم زمان کم بیاورید. با سفر به جزیره قشم، از مناظری دیدن خواهید کرد که شاید تا به حال تصور نمی کردید همچین منظره های شگفت نگیز طبیعی در ایران وجود داشته باشد. در روزهایی که شاید سفر به خارج از کشور با تورهای خارجی به دلیل هزینه های آنها سخت شده باشد، فرصتی پیش آمده تا دوباره به جاذبه ها و منطاق گردشگری کشورمان بار دیگر نگاهی محبت آمیز داشته باشیم و آنها را دوست داشته باشیم. جزیره قشم یکی از بهترین گزینه های است که می توان برای یک سفر ایرانگردی هیجان انگیز انتخاب کرد. علاوه بر اینکه می توان برای سفر به قشم به صورت شخضی اقدام کرد، تورهای قشم زمینی و هوایی تمامی مواردی که نیاز است تا در سفر به قشم برنامه ریزی کنید (از شناسایی جاذبه های گردشگری قشم گرفته تا هتل های محل اقامتتان و نحوه رفت و برگشت به فرودگاه) را فراهم کرده اند. اما قبل از سفر به قشم، بد نیست تا اطلاعاتی از این جزیره دوست داشتنی و زیبا داشته باشیم.
جزیره قشم به عنوان بزرگترین جزیره ایران، در میان آب های نیلگون خلیج فارس و در تنگه استراتژیک هرمز قرار گرفته. این جزیره، از سمت شمال با بندرعباس، از شمال شرقی با جزیره هرمز (یکی دیگر از زیباترین جزایر خلیج فارس)، از شرق با جزیره لارک، از جنوب با جزیره هنگام و بالاخره از جنوب و وجنوب غربی خود با جزایر ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک همسایه است. نزدیکترین بندر موجود به قشم، بندر عباس است که بهترین راه برای رسیدن به قشم به روش زمینی و با استفاده از لنج است. مساحت جزیره قشم 1491 کیلومتر مربع است. نکته جالب توجه در مورد مساحت قشم این است که قشم حدود 2/5 برابر از کشور بحرین که به صورت جزیره است بزرگتر بوده و این خود نشان دهنده وسعت و اهمیت جزیره زیبای قشم است! در منابع مختلف طول جزیره قشم را بین 115 تا 120 کیلومتر تخمین زده اند؛ اما بر اساس گزارشات قانونی قشم 120 کیلومتر طول داشته و عرض آن به طور متوسط 11 کیلومتر است. عرض جزیره در مناطق مختلف متفاوت بوده و در مناطق طبل و صلخ، اسکان و در نهایت لافت کهنه و شیب دراز به ترتیب دارای عرض کم، متوسط و زیاد است. بر اساس آخرین تصمیمات و مصوبه هیئت دولت در سال 1397، بخش حرا در شهرستان قشم ایجاد شد و بخش هرمز نیز آن جدا شد و به شهرستان بندرعباس الحاق شد. به همین دلیل اکنون جزیره قشم دارای 3 بخش است: 1) بخش مرکزی 2) بخش شهاب 3) بخش حرا. جزیره قشم در کل دارای 3 شهر است: قشم، سوزا و درگهان.
شهر قشم به دلیل اهمیت استراتژیکی که دارد (دید گسترده به جنوب، شمال و شرق، دید به تنگه هرمز، نزدیکی به بندرعباس و…) بیشترین حمعیت جزیره را دارد و از قدیم مرکز عمده سکونت جوامع انسانی در جزیره بوده است. بر اساس آخرین سرشماری کشور که در سال 95 انجام گرفت، جمعیت جزیره قشم در 149 هزار نفر است حدود 66800 نفر از آن در شهرهای جزیره و 82000 نفر در روستاهای موجود در جزیره زندگی می کنند. اما علاوه بر جمعیت بومی ساکن قشم، جمعیت زیادی از قشم نیز برای مقاصد تجاری، بازرگانی، صنعتی، معادن، ماهیگیری و اداری در این جزیره زندگی می کنند. در فصل پاییز و زمستان، تراکم انسانی قشم به دلیل ورود گروه های زیاد گردشگری به قشم افزایش پیدا می کند.
زبان مردم قشم، مانند تمامی مناطق جنوب کشور و ساکن بنادر و سواحل فارسی است، اما با لهجه و گویش شیرین بندری که در عین اینکه برای همه مسافرانی که به قشم سفر می کنند، قابل فهم و درک است یکی از جاذبه های فرهنگی جزیره هم محسوب میشه. بهطور کلی می توان گفت زبان محلی قشمی، آمیختهای از زبانهای عربی، فارسی، بندری، هندی و انگلیسی است. دین داری و مذهب از زمان ای قدیم در بین مردم ساکن قشم از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و تقریبا تمامی مردم قشم پیرو دین اسلام هستند و هر دو مذهب شیعه و اهل تسنن به راحتی و در عین مسالمت و دوستی در کنار یکدیگر زندگی می کنند.
آب و هوای جزیره قشم
جزیره قشم، علی رقم قرار داشتن در دریا، جزء سرزمین های گرم و خشک محسوب می شود و میزن بارش باران در قشم پایین است. همین موضوع باعث شده تا قشم از نظر دسترسی به آب همواره دچار چالش باشد و همواره به مسافرانی که به قشم سفر می کنند توصیه می شود تا در مصرف آب صرفه جویی کنند تا مردم ساکن این جزیره به مشکل کمبود آب بر نخورند. در کنار گرما، رطوبت نسبی هوا نیز از شاخصه های قشم است که در تابستان به شکل آزار دهنده ای درمی آید. متوسط دمای سالیانه در قشم 27 درجه است. اما متوسط حداکثر دما تا 35 درجه و متوسط حداقل دما نیز تا 18 درجه سانتی گراد می رسد. به همین علت اختلاف دما در قشم زیاد بوده و در فصل تابستان قشم میزبان گرمای شدید و در زمستان میزبان هوایی مطبوع است. خوب است بدانید که بالاترین دمای ثبت شده در قشم 46 درجه و کمترین دمای ثبت شده 16 درجه سانتیگراد است!
پوشش گیاهی جزیره قشم
همانطور که پیشتر گفتیم قشم دارای آب و هوایی گرم و خشک و با رطوبت هوای بالاست. بنابراین بدیهی است که گونه های گیاهی موجود در جزیره نیز از نوع گیاهان سازگار با شرایط خشکی باشند. اما مهترین و شناخته شده ترین پوشش گیاهی جزیره قشم که یکی از معروف ترین جاذبه های طبیعی قشم هم محسوب می شود، گونه ای از درختان مانگرو است که در جنگل های حرا قشم دیده می شود. به طور کلی گیاهان قشم از نوع گیاهان خشکی پسند، آب شور و سازگار با آب و هوای گرم و مرطوب بوده و به همین دلیل بیشتر به شکل درخنچه هایی با قد کوتاه و متراکم هستند که از مهمترین آنها درختان کهور، چت (با کسره زیر چ)، کرت و کنار هستند. درختان نخل هم در جزیره قشم وجود دارند. اما به دلیل کمبود بارش ها و آب، امروزه بیشتر در باغ ها دیده می شوند.
گونه های جانوری قشم
جزیره قشم، بر خلاف جزیره کیش، یک مقصد گردشگری ایده آل برای طبیعت گردان و علاقه مندان به طبیعت است. علی رغم آب و هوای گرم و خشک جزیره، قشم جاذبه های گردشگری طبیعی متعددی دارد که شاید دیدن آنها در جزیره تعجب برانگیز باشد! درست مثل گونه های حیات وحش قشم. جزیره قشم یکی از معدود جزایری است که با توجه به موقعیت جغرافیایی اش در خلیجفارس و به دلیل تنوع نواحی اکولوژیک آن و همچنین به دلیل وجود زیستگاههای متنوع مانند محیط تالابی جنگل حرا، پهنههای گلی، تپه ماهورهای متنوع، مناطق بیابانی، شنزارها، سواحل شنی، مناطق صخرهای، مزارع و باغهای کشاورزی و چمنزارهای فصلی، گونه های مختلفی از رده های گوناگون حیت وحش را در خودش جای داده که دیدن آنها خالی از لطف نیست. تاکنون چندین گونه از پستاندارن در قشم کشف شده اند که عبارتند از: 4 گونه خفاش (یکی از این 4 گونه خفاش میوه خوار است که به عنوان بزرگترین خفاش ایران شناخته می شود و بیشتر در جزیره قشم زیست می کند)، یک گونه خارپشت، یک گونه خرگوش، یک گونه روباه، یک گونه سمور (خدنگ)، دو گونه نمسی و همچنین جبیر یا غزال ایرانی که البته شوربختانه باید گفتکه غزال ایرانی وضعیت مناسبی در قشم نداشته و به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد که بیانگر توجه بیشتر مسئولین حفاظت محیط زیست قشم به این گونه ارزشمند است که می تواند یکی از ویژگی های مهم گردشگری جزیره هم محسوب شود. اما یکی از شگفت انگیز ترین حبوانات جهان و البته یکی از ویژگی های جزیره قشم، حضور و زندگی کوچکترین پستاندار دنیا یعنی حشره خور کوتوله با وزن 5 گرم و طول 8 سانتیمتر در جزیره قشم است! درست در نقطه مقابل حشره خور کوتوله، جزیره قشم میزبان بزرگترین پستاندار کره زمین یعنی وال آبی با طول بیش از 30 متر طول و وزن بیش از 120 تن است! از رده خزندگان و دوزیستان هم تا بحال سه گونه مار و ۱۷ گونه مارمولک و یک گونه دوزیست در قشم شناخته شدهاند. اما شاید بتوان مهمترین ویژگی جزیره قشم را در تنوع گونه های پرنده آن دانست. جزیره قشم بهشت پرندگان بوده و تا کنون 173 نوع گونه مختلف از پرندگان در این جزیره مشاهده شده است! بهطور کلی اگر اهل گشت و گذار در طبیعت و از علاقه مندان به پرنده نگری باشید، با گشت و گذاری چند روزه در جزیره قشم به آسانی میتوانید تا ۱۰۰ گونه از پرندگان آن را مشاهده کنید. برخی از مهمترین پرنده گان جزیره قشم عبارتند از: مرغ سقای پا خاکستری، باکلان، حواصیل خاکستری، قار کوچک، قار ساحلی، قار سفید، حواصیل شب، حواصیل هندی، کفچه نوک، فلامینگو، عقاب ماهیگیر، کرکس، جیرفتی، هوبره، سلیم خرچنگخوار، صدفخوار، دیدومک، تلیله نوکپهن، کاکایی سر سیاه، کاکایی پشت سیاه، پرستو دریایی دودی، پرستو دریایی کاکلی کوچک، پرستو دریایی معمولی، پرستو دریایی کاکلی، سبز قبای هندی، زنبور خانگی کوچک، دم جنبانک ابلق، دم جنبانک کله زرد، میوهخور، بلبل خرما، سنگ چشم کله سرخ، سسک چیفچاف، سسک جنبان، سسک سرسیاه، طرقه بنفش، طرقه کوهی، چکچک بیابانی، شهدخور، زرد پر مزرعه، سهره خاکی.
جاذبه های گردشگری جزیره قشم
همانطور که قبلاً گفتیم قشم جزیره ای شگفت انگیز است که جاذبه های گردشگری طبیعی و فرهنگی بسیار متنوعی دارد. به طوری که شاید هر چقدر در این جزیره هم بمانید، بازهم جاذبه های جدیدی برای دیدن و کاویدن پیدا خواهید کرد. اما خوبه که قبل از سفر به قشم با مهترین و شناخته شده ترین جاذبه های قشم آشنا بشید.
گنبد نمکی نمکدان
کوه نمکی یا کوه نمکدان در جنوبغربی قشم قرار گرفته، یکی از زیباترین جاذبه های زمین شناسی جزیره است. ارتفاع این کوه مخروطیشکل تا ۳۹۷ متر (قلهٔ کوه نمکدان) میرسد. ساختار نمکی گنبد از انباشته شدن صخرههای آذرین با رسوبات در طی چندین هزاز سال شکل گرفته است. کوه گنبد نمکی با بقایای معادن نمک باستانی و چشمههای آب شور، به عنوان یک «اثر تاریخی طبیعی دیدنی» گردشگران بسیاری را برای بازید و همچنین آموزش و فعالیت های علمی و پژوهشی به خود جذب کرده است.
دره چاه کوه
دره چاهکوه (یا تنگهٔ چاهکوه) از معروف ترین جاذبه های طبیعی جزیره قشم است که در سالهای اخیر گردشگران بسیاری داشته است. دره چاهکوه در فاصلهٔ ۷۰ کیلومتری شهر قشم و در کنار روستای چاهو شرقی بخش شهاب قرار داره و بخشی از ژئو پارک معروف قشم نیز محسوب می شود که به تأیید یونسکو هم رسیده. دره چاهکوه به عمق ۱۰۰ متر منظره ای شگفت انگیز از فرسایش سنگهای رسوبی را به نمایش گذاشته است.
دره ستارگان
حتما تا بحال اسم دره ستارگان قشم به گوشتان خورده و کنجکاوید تا بدانید دره ستارگان قشم چیست. روستای برکهخلف در فاصله پنج کیلومتری از ساحل جنوبی قرار گرفته و جایی است که شما را به این دره می رساند. در شمال این روستا دره ستارگان واقع شده است. دره ستارهگان یکی از مشهورترین جاذبه های گردشگری طبیعی قشم در به همراه جنگل های حرا است. این دره در حقیقت یک ناحیه فرسایشیافته توسط آبهای سطحی، رگبارهای فصلی و تندبادها است. فلات اولیه که هنوز در بخش شمالی بهصورت کم و بیش دست نخورده باقیمانده، در ارتفاع بین ۷ تا ۱۵ متری از کف دره قرار دارد و جنس آن ماسه سنگ با سیمان آهکی سست و پر از پوستههای فسیلی است. مخروطهای نوکتیز، ستونها و ستونکهای فرسایشی، آرکها و تیغهها و دیوارههای نواری از جمله بخشهایی هستند که در این دره مشاهده میشوند. یکی از نکات جالب توجه دره ستارگان، باور مردم محلی به وجود و حضور ارواح و اجنه در دره خصوصاً در شب ها است؛ به همین دلیل از ورود به دره هنگام شب خودداری می کنند! اما در حقیقت بخاظر وجود اشکل متنوع در دره و انواع حجم ها و پدیده های فرسایشی، وزش باد و جریان هوا در دره و حفره های موجود در آن باعث پدید آمدن صدا و چرخش آن در طول دره می شود، نه حضور ارواح.
غار خربس
غار خربس قشم از دیگر جاذبه های گردشگری طبیعی این جزیره است که در پانزده کیلومتری شهر قشم در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه واقع شده. جالب است بدانید که در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان مهرپرستی و با پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است.
ژئوپارک قشم
امروزه اگر از کسی اسم چند تا از معروف ترین جاذبه های گردشگری قشم را بپرسید، حتماً در بین تمام جاذبه هایی که به شما معرفی می کند، ژئوپارک قشم نیز وجود دارد. ژئو پارک قشم را می توان به جرأت یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین جاذبه های طبیعی قشم و بیانگر هنر خداوند دانست. ژئوپارک قشم نخستین ژئوپارک رسمی خاورمیانه است که از سال ۱۳۸۵ به عضویت شبکه جهانی ژئوپارکهای تحت حمایت یونسکو نیز درآمد. یکی از نکات جال توجه و البته مثبت این ژئوپارک حفاظت از آن توسط جوامع محلی و با نظارت و آموزش مدیریت ژئوپارک قشم و همچنین از طریق فعالیتهای گردشگری سبز است که بدون هیچ آسیبی به ژئوپارک قشم، باعث درآمدزایی و اشتغال جوامع محلی نیز شده است. در ژئوپارک قشم علاوه بر گونههای گیاهی و جانوری زیبا، کمیاب و در خطر انقراض که در سطح ملی و همچنین جهانی از ارزش بسیاری برخوردارند، پدیدههای زمینشناسی بی نظیر و شگفت انگیزی هم وجود دارند که هر کدام به تنهایی جذابیت فراموش نشدنی ای دارند. مجسمههای طبیعی و نقش برجستههای پراکنده، چینخوردگیها و کوههای شگفتآور، سطوح تخت و صفهها در ارتفاعات، ستونهای حاصل از عوامل فرسایش، برجستگیها و فرورفتگیهای بهوجود آمده از هوازدگی، مخروط افکنهها و قطعههای فروافتاده در پای ارتفاعات، کوهسرها و هیکلهای که دست هنرمند طبیعت به تازیانه باد و باران پدیدآورده، تندیسهای اعجابآوری که در شکلهای مختلف هم چون لاکپشت، سگ، مارمولک، اسب آبی یا حتی چهره آدمی در حالت خشم و فریاد از دیدنی های خاص و کم نظیر این پارک هستند. در سواحل جنوبی بخش غربی جزیره از بندر ماهیگیری سلخ تا روستای کانی - یعنی در فاصله سیکیلومتر از ساحل جزیره - روستا، مزرعه و هیچ نوع تمرکز و تجمع انسانی وجود ندارد.
جزایر ناز قشم
اسم جزایر ناز قشم به خودی خود عجیب و خاص است. اما دلیل آن این است که تعدادی از جزایر کوچک در اطراف قشم وجود دارند که فاصله کمی با ساحل جزیره داشته و هنگام جزر و مد به ساحل جزیره میپیوندند و میگسلند. همین موضوع باعث نامگذاری این چند جزیره کوچک به جزایر ناز شده که انگار در پیوستن به جزیره و ساحل ناز میکنند!
نظرات